Rasawan Apilakkittakan

          Telephone     0-2310-8407

          E-mail           This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Education

          2005          B.Sc. in Agro-industry, Naresuan University, Thailand

          2007          M.Sc. in Food and Nutritional Toxicology, Mahidol University, Thailand

          2011          Certificate in Genetically Modified Food Safety Assessment (Primary),
                                     Food and Drug Administration and National Science and Technology
                           Development Agency, Thailand

          2011          Certificate in Ensuring Safe, High Quality, Ready to Eat under Enhancing 
                           Food Safety Management Competence in Thai "Ready to Eat" Food Sector Project,
                                     National Food Institute and Campden BRI, Thailand

          2019          Certificate in Governance and Food Safety in International Food Chains,
                                     Wageningen Centre for Development Innovation, The Netherlands

          2019          Certificate in Food Systems for Healthy and Sustainable Diets,
                                     Wageningen Centre for Development Innovation, The Netherlands

Interested Research Area

          - Food Toxicology

          - Food Safety 

Professional Experience

          2007 - 2010          Scientist at Food and Drug Administration, Thailand

          2010 - present      Lecturer at Department of Food Technology,

                                     Faculty of Science, Ramkhamhaeng University

          2013 - present      Visiting Lecturer at Christian University of Thailand

                                     - Lecturer in Food Law and Standard, Food Processing 2 and Oils and Fats Technology

          2017 - present      Visiting Lecturer at Silpakorn University 

                                     - Lecturer in Food Standard and Regulations 

Publications

          Journal Articles

          จุฬาภรณ์ เลิศบวรวงศ์ และ รัษวรรณ อภิลักขิตกาล. (2559). การลดปริมาณคอเลสเตอรอลและพลังงานในขนมทองหยิบโดยใช้ไข่แดงเทียมและน้ำตาลพลังงานต่ำ. วารสารวิทยาศาสตร์ มศว., 32(1), 179-199.

          Conference Proceedings

          รัษวรรณ อภิลักขิตกาล, ดิษญา กิตติธนวิมล, จารุณี วงศ์เล็ก, จุไรรัตน์ ถนอมกิจ และเกมิกา แพรงาม. (2560). การศึกษาผลกระทบของกฎระเบียบสู่การจัดการความปลอดภัยของผักและผลไม้สดตลอดห่วงโซ่อุปทาน. การประชุมวิชาการระดับชาติเพื่อการจัดการสารเคมี ครั้งที่ 1 วันที่ 19 – 20 กรกฎาคม 2560, 73 – 90.

          Textbook

          รัษวรรณ อภิลักขิตกาล. (2566). มาตรฐานและกฎหมายอาหาร (พิมพ์ครั้งที่ 5). กรุงเทพมหานคร: สำนักพิมพ์มหาวิทยาลัยรามคำแหง.

Funded Projects

         การลดปริมาณคอเลสเตอรอลและพลังงานในขนมทองหยิบโดยใช้ไข่แดงเทียมและน้ำตาลพลังงานต่ำ (Reduction of Cholesterol Content and Energy in Thong-Yip Dessert by Using Simulated Egg-Yolk and Low Energy Sugar) ประจำปีงบประมาณ 2557 แหล่งทุน: มหาวิทยาลัยรามคำแหง (ผู้ร่วมวิจัย)

         การพัฒนาวิธีการวิเคราะห์กรดอะมิโนอิสระในน้ำผลไม้ (Development of Free Amino Acid Analysis in Fruit Juice) ประจำปีงบประมาณ 2561 แหล่งทุน: สำนักงานการวิจัยแห่งชาติ (วช.) (ผู้ร่วมวิจัย)

         สถานการณ์และข้อมูลความปลอดภัยพืชและสมุนไพรไทยในอุตสาหกรรมอาหาร (Current Situation and Safety Assessment of Plants and Herbs in Food Industry) ประจำปีงบประมาณ 2564 แหล่งทุน: สำนักงานพัฒนาการวิจัยการเกษตร (สวก.) (หัวหน้าโครงการวิจัย)

 

 

alumni  

Visitors Counter

186186
TodayToday46
YesterdayYesterday59
This_WeekThis_Week266
This_MonthThis_Month795
All_DaysAll_Days186186



Copyright © 2014 Ramkhamhaeng University. All Rights Reserved.