Rasawan Apilakkittakan
Telephone 0-2310-8407
E-mail This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Education
2005 B.Sc. in Agro-industry, Naresuan University, Thailand
2007 M.Sc. in Food and Nutritional Toxicology, Mahidol University, Thailand
2011 Certificate in Genetically Modified Food Safety Assessment (Primary),
Food and Drug Administration and National Science and Technology
Development Agency, Thailand
2011 Certificate in Ensuring Safe, High Quality, Ready to Eat under Enhancing
Food Safety Management Competence in Thai "Ready to Eat" Food Sector Project,
National Food Institute and Campden BRI, Thailand
2019 Certificate in Governance and Food Safety in International Food Chains,
Wageningen Centre for Development Innovation, The Netherlands
2019 Certificate in Food Systems for Healthy and Sustainable Diets,
Wageningen Centre for Development Innovation, The Netherlands
Interested Research Area
- Food Toxicology
- Food Safety
Professional Experience
2007 - 2010 Scientist at Food and Drug Administration, Thailand
2010 - present Lecturer at Department of Food Technology,
Faculty of Science, Ramkhamhaeng University
2013 - present Visiting Lecturer at Christian University of Thailand
- Lecturer in Food Law and Standard, Food Processing 2 and Oils and Fats Technology
2017 - present Visiting Lecturer at Silpakorn University
- Lecturer in Food Standard and Regulations
Publications
Journal Articles
จุฬาภรณ์ เลิศบวรวงศ์ และ รัษวรรณ อภิลักขิตกาล. (2559). การลดปริมาณคอเลสเตอรอลและพลังงานในขนมทองหยิบโดยใช้ไข่แดงเทียมและน้ำตาลพลังงานต่ำ. วารสารวิทยาศาสตร์ มศว., 32(1), 179-199.
Conference Proceedings
รัษวรรณ อภิลักขิตกาล, ดิษญา กิตติธนวิมล, จารุณี วงศ์เล็ก, จุไรรัตน์ ถนอมกิจ และเกมิกา แพรงาม. (2560). การศึกษาผลกระทบของกฎระเบียบสู่การจัดการความปลอดภัยของผักและผลไม้สดตลอดห่วงโซ่อุปทาน. การประชุมวิชาการระดับชาติเพื่อการจัดการสารเคมี ครั้งที่ 1 วันที่ 19 – 20 กรกฎาคม 2560, 73 – 90.
Textbook
รัษวรรณ อภิลักขิตกาล. (2566). มาตรฐานและกฎหมายอาหาร (พิมพ์ครั้งที่ 5). กรุงเทพมหานคร: สำนักพิมพ์มหาวิทยาลัยรามคำแหง.
Funded Projects
การลดปริมาณคอเลสเตอรอลและพลังงานในขนมทองหยิบโดยใช้ไข่แดงเทียมและน้ำตาลพลังงานต่ำ (Reduction of Cholesterol Content and Energy in Thong-Yip Dessert by Using Simulated Egg-Yolk and Low Energy Sugar) ประจำปีงบประมาณ 2557 แหล่งทุน: มหาวิทยาลัยรามคำแหง (ผู้ร่วมวิจัย)
การพัฒนาวิธีการวิเคราะห์กรดอะมิโนอิสระในน้ำผลไม้ (Development of Free Amino Acid Analysis in Fruit Juice) ประจำปีงบประมาณ 2561 แหล่งทุน: สำนักงานการวิจัยแห่งชาติ (วช.) (ผู้ร่วมวิจัย)
สถานการณ์และข้อมูลความปลอดภัยพืชและสมุนไพรไทยในอุตสาหกรรมอาหาร (Current Situation and Safety Assessment of Plants and Herbs in Food Industry) ประจำปีงบประมาณ 2564 แหล่งทุน: สำนักงานพัฒนาการวิจัยการเกษตร (สวก.) (หัวหน้าโครงการวิจัย)